Učitavanje...

Instalacija sistema i programa

Instalacija operativnih sistema i pratećih programa za rad.

Instalacija sistema Windows XP/7/8/10

Instalacija operativnog sistema se uglavnom vrši na novim računarima. Takođe, instalacija operativnog sistema se vrši na računarima koji imaju uništen sistem i nije ga moguće popraviti. Operativni sistem koji se trenutno najviše koristi je Windows 7. Odmah iza njega nalaze se Windows XP, Windows 8 i operativni sistem Linux. Pod instalacijom sistema još podrazumevamo i čuvanje podataka na spoljnom disku, formatiranje sistemske particije i instaliranje novog sistema. Nakon toga instaliramo drajvere, antivirus zaštitu i prateće programe i vraćamo Vam vaše podatke.

Koji operativni sistem instalirati

Opet napominjemo da je Windows 7 trenutno najpopularnii operativni sistem. Ipak, to nije uvek pravo rešenje. Windows 7 i naprednije verzije na rade najbolje na slabijim računarima i u slučaju da imate računar koji ima manje od 1Gb ram memorije i dual core procesora od 1.6GHz, trebali bi da se zadržite na sistemu Windows XP. Ako u firmi imate stariju opremu (računare, štampače, skenere), preporučujemo operativni sistem Windows XP.

Windows 8 ima drugačiji interfejs od predhodnih Windows verzija i korisnicima koji su navikli na starije verzije može biti veoma nezgodno da se priviknu na njega.

Prateći programi

Nakon instaliranje operativnog sistema, instaliramo Vam i prateće programe koji će Vam olakšati upotrebu računara.

  • Antivirusni program
  • Program za puštanje video i audio fajlova
  • Program za snimanje diskova
  • Program za obradu tabela, obradu teksta i prezentacija
  • Internet pretraživač po želji
  • Program za.zip i .rar fajlove
  • Skype i drugo..

Linux

Linux je izuzetno pouzdan operativni sistem i glavna prednost je to što za njega ne postoje virusi. Linux je besplatan operativni sistem i bez ikakvih licenci ga možete koristiti u firmi i to uz prateći paket kancelarijskih programa koji rade sa fajlovima iz Word-a, Excel-a, Powerpoint-a i drugih programa.. Privikavanje na ovaj operativni sistem je relativno lako i brzo.